Ga naar de inhoud

Lezing over Herman van Velzen

Theo Roes uit Doetinchem geeft maandag 9 maart een lezing over Herman van Velzen. Dat gebeurt in de toneelzaal van het Koningin Beatrixcentrum, Kon. Wilhelminastraat 12 in Wehl. De avond start om 20.00 uur en kost 2,50 euro.

Herman van Velzen was veertig jaar lang een fenomeen in de Achterhoek. Bedenker Frans Roes (1902-1974), horlogemaker van beroep, schreef naar schatting 2.000 dialectverhalen in de Graafschapbode. Hij creëerde daarvoor het dorp Koolhoven, naar het evenbeeld van zijn woonplaats Hengelo. Bezembinder Aornt Peppelenkamp was de hoofdpersoon in vele van die verhalen.

De 85-jarige Theo Roes buigt zich over de nalatenschap van zijn vader Herman van Velzen, pseudoniem voor Frans Roes. Junior is nog steeds intensief bezig met de nalatenschap van zijn vader. “Ik had nog zoveel met hem willen bespreken. Het bundelen en bewerken van zijn verhalen is toch een soort van verwerking. Soms word ik emotioneel tijdens het lezen. Dan zie ik hem zo weer voor me, schrijvend aan de keukentafel.’’ Vijf boeken met verhalen van zijn vader heeft hij inmiddels samengesteld. “Mijn vader heeft een prachtig beeld nagelaten van de sociale ontwikkeling van de Achterhoek. Hij kon mensen heel raak typeren en was een intelligente man met veel humor.’’