Ga naar de inhoud

Help mee

Zoek eerst uit welk vrijwilligerswerk het best bij je past!

Wat is vrijwilligerszorg?

Vrijwilligerszorg is de persoonlijke zorg en ondersteuning die vrijwilligers geven aan mensen in kwetsbare situaties.

Zorgvrijwilligers verlenen hun zorg vaak 1-op-1 en soms in groepsverband. Op vastgestelde tijden. Als zorgvrijwilliger word je goed voorbereid op je taak bijvoorbeeld door scholing. Ook is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en wordt er samen met jou afgesproken wat je gaat doen. In Nederland werken zo’n 450.000 zorgvrijwilligers. 

Samen met mantelzorgers (familieleden / partners, naasten) leveren zij informele zorg. In tegenstelling tot mantelzorgers doen zij dit, net als ‘algemene vrijwilligers’ (denk aan scholen en verenigingen), op vrijwillige basis. 

Vacatures voor dat algemene vrijwilligerswerk vind je op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale.

Wat doet een zorgvrijwilliger?

Bij een zorgvrijwilliger staat het geven van persoonlijke aandacht centraal. Vrijwilligerszorg kent verschillende vormen en is laagdrempelig. Als zorgvrijwilliger ga je bijvoorbeeld op bezoek of op stap met mensen met een chronische ziekte, stoornis of beperking, of kom je in huishoudens waar het even niet zo goed gaat. Van jong tot oud. Je spreekt regelmatig af. Afhankelijk van de situatie bepaal je samen wat je doet. Gezellig koffie of theedrinken, praten, een hobby uitoefenen, naar de markt of de bibliotheek gaan, fietsen, vissen, zwemmen, museumbezoek of wandelen. Soms kun je niet meer doen dan er zijn, maar ook dat is waardevol. Of je bent bij iemand die thuis terminaal ziek is. Maar je kunt ook kiezen om zorg te verlenen en er te zijn in bijvoorbeeld het Hospice. Bij terminale zorg thuis kun je overdag en ’s nachts ingezet worden. Bij kinderen met een beperking kan het ook gaan om oppassen, (buiten)spelen, voorlezen of er lekker even uit gaan.

Waarom een zorgvrijwilliger?

Een zorgvrijwilliger geeft de mantelzorger de mogelijkheid om iets voor zich zelf te doen, even iets anders of niet te hoeven zorgen. Deze ontspanning maakt dat de mantelzorger het zorgen voor zijn of haar naaste langer volhoudt op een prettige manier. En de zorgontvanger heeft een paar leuke uurtjes met jou als vrijwilliger! Er zijn steeds meer vrijwilligers nodig, omdat we door de veranderingen in de zorg steeds meer op elkaar zijn aangewezen. Een zorgvrijwilliger levert een onmisbare bijdrage aan de samenleving, vooral aan mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

Ben jij een zorgvrijwilliger?

Ben je geduldig, positief ingesteld, kun je goed luisteren en beteken je graag iets voor een ander? Dan maken we graag kennis met je!